Nieuws

BIS Digitale Operatiekamer: Weergave van 4K UHD en medische Apps

29-12-2014 11:13

Door nieuwe visualisatie- en operatietechnieken zal het aantal minimaal invasieve ingrepen (kijkoperaties) in de toekomst verder toenemen. De voordelen zijn dan ook niet te missen: minder bloedverlies, minder kans op infecties en een sneller herstel. Patiënten kunnen hierdoor eerder het ziekenhuis verlaten en eerder starten met de nabehandeling, mocht deze nog nodig blijken te zijn.

Beeldgeleide chirurgie zal een prominentere plaats in de operatiekamer krijgen. Het goed kunnen weergeven van de handelingen van de chirurg in de operatiekamer is ook daarom letterlijk van levensbelang.

Als ergens een hogere resolutie en betere beeldkwaliteit het verschil kunnen maken, is het in de operatiekamer. In de afgelopen jaren zijn al veel operatiekamers voorzien van apparatuur met Full HD resolutie. Dit wordt nu als de kwaliteitstandaard binnen operatiekamers gezien. Echter staan de ontwikkelingen op dit gebied niet stil. De opvolger van Full HD heeft zich inmiddels aangediend in de vorm van de vier keer hogere 4K UHD resolutie. De eerste 4K hartkatheterisatiekamers zijn al een feit en spoedig zullen de eerste 4K endoscopische camera’s volgen.

Door een resolutie die vier keer zo hoog is als Full HD kan er op hetzelfde beeldoppervlak vier keer zoveel informatie worden weergeven. Deze hoge resolutie opent de deur naar meer flexibiliteit en meer mogelijkheden. Tijdens minimaal invasieve ingrepen kan beter worden ingezoomd zonder kwaliteitsverlies. Voor bijvoorbeeld de hartkatheterisatiekamers betekent dit dat meerdere bronnen op één groot formaat scherm kunnen worden weergegeven in plaats van dat daarvoor afzonderlijke monitoren nodig zijn.

Gezien de snelheid van deze ontwikkelingen is het een kwestie van tijd voordat 4K UHD de standaard wordt in de operatiekamer. Helaas plaatst nieuwe techniek de gebruikers bijna altijd ook voor nieuwe hobbels en uitdagingen. Zo ook in het geval van 4K UHD beeldweergave, omdat bijna geen enkel operatiekamerplatform op dit moment geschikt voor beeldweergave in deze extreem hoge resolutie. In bijna alle gevallen zijn dan ook radicale aanpassingen aan de bekabeling en infrastructuur noodzakelijk om 4K UHD beelden in de juiste resolutie te kunnen weergeven.

Mede gelet op dit soort aandachtspunten doet u er goed aan te kiezen voor een toekomstbestendig operatiekamerplatform. Een platform zoals NUCLeUS™. Naast 4K UHD ondersteuning biedt het NUCLeUS™ operatiekamerplatform nog een aantal opvallende voordelen, die inhaken op het feit dat de digitale operatiekamer meer is dan beeldroutering alleen. Betere besluitvorming door slimme medische applicaties is de volgende stap die door NUCLeUS™ mogelijk wordt gemaakt. Door de onderliggende techniek is het mogelijk om realtime extra informatie toe te voegen aan het beeld. Er zijn inmiddels al twee speciale medische apps voor verkrijbaar: de NUCLeUS™ Stabilisation App en de NUCLeUS™ Vascularisation App.

U ziet: de voorzieningen voor informatieweergave in de gezondheidszorg worden steeds slimmer en beter. Kies dus voor het juiste operatieplatform. Kies voor NUCLeUS™ van BIS.

Kijk op de BIS Health Care pagina’s of neem contact op met ons gespecialiseerde team.
Bel 0180 - 486 777 of kies één van de mogelijkheden rechts.

Gratis advies over Nieuws? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte