Nieuws

Nederlands bedrijfsleven omarmt videoconferencing

13-06-2018 08:00

Videoconferencing verbetert kennisdeling en bespaart kosten

Videoconferencing is voor een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven tegenwoordig gemeengoed geworden. Verbeterde kennisdeling, het dalen van reis- en verblijfkosten zijn redenen voor het inburgeren van deze technologie.

Dat blijkt uit een benchmark (onder beslissers in organisaties met gemiddeld 507 FTE) in opdracht van BIS, toonaangevend specialist op het gebied van audiovisuele en IT totaaloplossingen. Videoconferencing wordt inmiddels gebruikt door bijna de helft van alle organisaties. Zo gebruikt 45 procent van de respondenten videoconference vanaf de pc en laptop en 25 procent van de respondenten beschikt over volledig ingericht videoconference-ruimtes. Opvallend zijn de ervaren voordelen. Maar liefst 77 procent geeft aan dat de kennisdeling is verbeterd, 81 procent benoemt dat de kosten voor reizen en verblijven zijn gedaald en voor 74 procent geldt dat de contacten met (internationale) relaties zijn verbeterd.

Collaboration technologie wordt daarentegen nog maar mondjesmaat ingezet. Slechts 14 procent van de deelnemers zegt gebruik te maken van collaboration technologie waarbij werknemers locatieonafhankelijk met elkaar kunnen vergaderen én samenwerken. Ook van nieuwe technologieën als narrowcasting (20 procent) en roommanagementsystemen (11 procent) heeft nog lang niet iedereen de potentie ontdekt.

Het as-a-service-tijdperk

Uit de benchmark blijkt verder dat van de ondervraagden ruim 20 procent driejaarlijks meer dan een ton aan AV-technologie spendeert. Dan is er nog 79 procent waarbij er driejaarlijks tot een ton uitgegeven wordt aan dergelijke technologie. Opmerkelijk is dat de respondenten aangeven dat audiovisuele technologieën in hun sector belangrijk zijn én blijven. Sterker nog, 65 procent geeft aan dat het budget voor digitale transformatie in de toekomst stijgt; het belang van de genoemde technologieën wordt in hun ogen alleen maar groter.

Maar, zo blijkt uit de inzet van overwegend traditionele AV-technologie, bijblijven op technologisch gebied is iets wat lastig gevonden wordt in de snel veranderende wereld. Van de ondervraagden geeft 59 procent aan dat ze graag hun AV- en IT-infrastructuur state-of-the-art en up-to-date willen houden, maar dan wel zonder extra investeringen. Gebruik is daarbij belangrijker dan bezit. AV-as-a-service kan hier soelaas bieden. Helemaal omdat dan de technologie na enkele jaren ook weer vervangen kan worden door up-to-date apparatuur, zonder dat dat per se van invloed is op het vaste maandbedrag. Het up-to-date houden van audiovisuele en IT-technologie is immers essentieel om in de toekomst kostenefficiënt te blijven (84 procent).

AV en IT gaan hand in hand

Tegenwoordig is audiovisuele apparatuur geïntegreerd in het netwerk. Bij steeds meer beamers en LCD/LED schermen, maar ook bij narrowcasting- of videoconferencing-oplossingen is er geen sprake meer van op zichzelf staande apparaten. Daarnaast wordt het belang van informatieoverdracht en de rol van audiovisuele technologie groter en groter. Audiovisuele middelen raken dus in toenemende mate het primaire proces van een organisatie. Uitval is schadelijk.

Het is nu nog een minderheid, maar toch geeft 37 procent van de respondenten al aan het (zeer) logisch te vinden dat een leverancier van AV-oplossingen ook diensten verleent op het gebied van IT-security en IT-management. De wetenschap dat audiovisuele producten en IT-diensten meer en meer met elkaar verweven raken, zal dat percentage waarschijnlijk verder doen stijgen.

Download benchmark rapport

Meer informatie

Wilt u vrijblijvend informatie ontvangen over de AV-oplossingen van BIS? Dan kunt u contact opnemen via 0180 - 486 777 of de contactmogelijkheden rechts.

Gratis advies over Nieuws? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte