Nieuws

Van VHS naar 4K: de spectaculaire reis van AV

04-09-2023 17:00

Het bedrijfsleven heeft de afgelopen vier decennia een enorme audiovisuele metamorfose ondergaan. Terwijl we in de jaren 80 nog in het smog van alle zware shaggies achter ons bureau zaten, omringd door stapels dikke videobanden en uitpuilende dossierkasten, zijn we in een tijdperk beland waarin zelfs je koffiezetapparaat in staat is tot videogesprekken.

Geklungel met transaparante sheets

Wie herinnert zich niet de jaren 80? Geen presentatie was compleet zonder het geklungel met transparante sheets die altijd ondersteboven leken te liggen, en onvermijdelijk vast kwamen te zitten. Met de opkomst van VHS-tapes en compact-disc-spelers, werd het bedrijfsleven in de jaren 90 in staat gesteld om trainingen en presentaties vast te leggen en te verspreiden als nooit tevoren. En laten we de glorie van het PowerPoint-tijdperk niet vergeten - dia na dia, overgang na overgang, met een koor van zachte "ooh's" en "aah's" van het publiek.

De cloud als nieuwe magie

Dan breekt het nieuwe millennium aan, en de bedrijfswereld omarmt de digitale revolutie. "Mobiel" wordt niet langer alleen gebruikt om te beschrijven hoe snel je kunt rennen, maar ook hoe snel je overal toegang hebt tot video's en presentaties. De intrede van high-definition en later 4K, verbant fysieke dia's en tapes naar de archiefkasten, terwijl de cloud het nieuwe magische woord is. Niet langer gebonden aan een vergaderzaal, werken mensen nu vanuit hun favoriete koffiebar terwijl ze een webinar bijwonen en tegelijkertijd een White Chocolate Caramel Frappuccino met havermelk drinken.

Tijdmachine naar een futuristische dimensie

En zo zijn we aangekomen in het nu, waar augmented en virtual reality de volgende grote stap zijn in de evolutie van audiovisuele middelen. Videovergaderingen vinden plaats alsof we een tijdmachine hebben genomen naar een futuristische dimensie. Ik durf zelfs te beweren dat we nu meer tijd besteden aan virtuele bijeenkomsten dan aan daadwerkelijke interactie met de buitenwereld.

Vergaderingen met digital nomads op een andere planeet

Dus laten we een toast uitbrengen op de reis die audiovisuele apparatuur heeft gemaakt in de laatste 40 jaar! Van transparante sheets tot virtual reality, het is een opwindende reis geweest. En wie weet wat de toekomst nog in petto heeft? Ik denk aan presentaties die direct op ons netvlies worden gestreamd, of vergaderingen met digital nomads op een andere planeet. De enige zekerheid is dat het avontuur nooit stopt - dus houd je overheadprojector maar bij de hand, want je weet maar nooit wanneer die weer helemaal in zal zijn!

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte