Nieuws
De websites van meerdere Nederlandse gemeenten en provincies lagen recent plat door een golf aan cyberaanvallen. De impact? Burgers konden geen documenten downloaden, online vergaderingen haperden en digitale diensten waren tijdelijk onbereikbaar. Het is een harde wake-up call: cybersecurity is niet langer een IT-onderwerp, maar een bestuursverantwoordelijkheid.
Volgens bronnen als NU.nl en het AD zijn pro-Russische hackers verantwoordelijk voor de recente aanvallen. Met zogeheten DDOS-aanvallen overspoelen ze servers met verkeer, waardoor websites, diensten en zelfs livestreams crashen. Gemeenten en provincies moeten alert zijn: álle digitale infrastructuur – ook audiovisuele systemen in staten-, raad- en commissiezalen – is een potentieel doelwit.
Bij BIS|Econocom zien we het helaas maar al te vaak: organisaties investeren in firewalls en antivirus voor hun IT-netwerk, maar vergeten dat hun audiovisuele systemen verbonden zijn met datzelfde netwerk. Denk aan livestreams via Notubiz of Company Webcast, vergaderplatformen zoals iBabs of Gemeente oplossingen, en koppelingen met cloudoplossingen.
Als deze verbindingen niet goed beveiligd zijn, vormen ze een directe toegangspoort voor cybercriminelen. Het risico:
BIS|Econocom biedt een complete aanpak voor de cyberveiligheid van audiovisuele systemen bij gemeenten en provincies. Onze oplossingen richten zich specifiek op staten-, raad- en commissiezalen:
Je kunt het je waarschijnlijk wel voorstellen… een provinciehuis waar livestreams regelmatig haperen. Hoe vervelend is dat! Goed mogelijk dat onvoldoende beveiligde koppelingen met externe platforms de oorzaak zijn. In zo’n geval zouden onze experts beveiligingslagen toevoegen, inclusief passwordmanagement, netwerksegmentatie en monitoring.
Overigens, geldt ook bij cybersecurity dat voorkomen veel beter is dan genezen. Laat je BIS|Econocom jouw streams realiseren, dan zullen deze niet haperen. Waarom niet? Omdat wij een grondige controle van de systeem- en netwerkcapaciteit uitvoeren, en een strikte scheiding tussen bedrijfsnetwerken en AV-netwerken waarborgen. Bij een netwerkredesign zijn veiligheid en capaciteit altijd de uitgangspunten. Ook voegen we monitoringcomponenten toe, waarmee wij problemen eerder detecteren dan onze opdrachtgevers zelf en snel kunnen ingrijpen.
Over monitoring gesproken… Wist je dat bijna elke leverancier tegenwoordig zijn eigen platform meebrengt? Daarom heeft BIS OneDash ontwikkeld: het platform der platforms. Hiermee brengen we de monitoring van alle belangrijke ICT- en AV-systemen samen in één overzichtelijk dashboard.
Voor monitoring van AV-technologie koppelen we met Utelogy. Dit platform werkt met apparatuur van heel veel verschillende merken, zoals Barco, Bose, Cisco, Logitech, Sony en nog veel meer. Ook koppelen we met andere bekende AV-merken zoals Legrand, Middle Atlantic en Vaddio. Daarnaast koppelt OneDash rechtstreeks met platforms zoals Telelogos, PADS, Broadsign en MagicInfo.
Nou ja, het is duidelijk…Digitale veiligheid is geen bijzaak; het is een randvoorwaarde om betrouwbaar en transparant bestuur te kunnen voeren. Dat wist je al, maar het is goed om er naar aanleiding van de recente gebeurtenissen nog eens extra bij bepaald te worden.
Neem contact op met onze specialist Alexander Hartmans (06 – 1236 5719) of mail ons via BL-overheidlokaal@bis.nl.
Meer informatie: Hybride werken gemeente