Referenties

Digitaal congres COB speelt in op nieuwe werkelijkheid


Disclaimer: Foto’s COB en Vincent Basler

Op 17 april jongstleden vond het eerste digitale congres van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) plaats, dat hiermee inspeelt op de maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. BIS|Econocom ondersteunde de live tv-uitzending met slimme techniek voor een kwaliteitsvolle webcast (livestream); audioregie voor de opname en weergave en multi-remote camera-videoregie, aangevuld met een ENG camera voor dynamische snijshots. Bovendien hebben de medewerkers van BIS|Econocom achter de schermen de juiste overgangen verzorgd tussen de live uitzending en het vooraf opgenomen filmmateriaal.

De complete uitzending is terug te kijken via: www.cob.nl/flexival-tv

Op het gebied van kabels en leidingen kent ons land diverse uitdagingen. Want niet alleen zijn veel kabels en leidingen aan vervanging toe, ook is de ondergrond zo goed als vol. Bovendien ligt de lat voor de klimaatdoelen hoog. Dit leidt tot nieuwe vraagstukken, weet Allart Hoekstra, webdeveloper bij het COB. “Het COB levert hier graag een bijdrage aan. Als netwerkorganisatie verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten wij kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik. We initiëren en begeleiden diverse projecten die bijdragen aan het oplossen van ondergrondse vraagstukken. Bovendien organiseren we jaarlijks verschillende congressen, om stakeholders bij elkaar te brengen. Zoals het COB-congres en het Flexival dat nieuwe inzichten, dwarsverbanden en humor combineert.”Thuis op de eerste rij

Het COB was voornemens om Flexival 2020 op 17 april in de Maassilo te organiseren. Maar helaas kon dat vanwege de coronacrisis niet doorgaan. “Omdat in de wereld van kabels en leidingen veel urgentie is, en om de discussie en samenwerkingen op dit gebied niet verloren te laten gaan, hebben wij Flexival omgetoverd tot Flexival-tv; een live televisie-uitzending met actuele onderwerpen, inspirerende sprekers en interactieve sessies, waarbij alle gasten (thuis) op de eerste rij zaten.”

Visitekaartje

“Als technische man van het COB wilde ik alle technische zaken voor Flexival-tv aanvankelijk zelf regelen”, vertelt Hoekstra. “Echter groeide de webcast al snel uit tot een item dat ik niet meer alleen kon behappen. Daarom werd BIS|Econocom benaderd, waarmee we al vele jaren succesvol samenwerken. Bijvoorbeeld op onze COB-congressen, waar alle participanten van het COB op afkomen en waarvoor BIS|Econocom al enkele jaren alle techniek en apparatuur voor beeld, licht en geluid verzorgt; inclusief de aankleding van de congressen. Uniek was bijvoorbeeld het COB-congres 2019, dat in twee lege tunnelbuizen van de Gaasperdammertunnel werd gehouden, met honderden meters stands en inclusief een podium en bioscoop. Dit was een hoogtepunt voor onze organisatie en een absoluut visitekaartje voor BIS|Econocom. Maar ook voor Flexival-tv bleek de specialist in audiovisuele en IT-oplossingen een goede partner.”

De juiste overgangen tussen live beeld en opgenomen materiaal

“Als organisatie hadden wij nog niet eerder een tv-uitzending gemaakt”, vertelt Hoekstra. Er werd gezorgd voor audioregie voor de opname en weergave en multi-remote camera-videoregie, aangevuld met een ENG camera voor dynamische snijshots. Allart vervolgt: “Op onze locatie in Delft is een ontvangstruimte, sidekick booth en spreekruimte met spreektafel ingericht, waar de live gebeurtenissen plaatsvonden. Daarnaast hebben we diverse video’s, podcasts en zelfs een eigen jingle opgenomen en zijn diverse participanten uitgenodigd om filmpjes op te nemen. Tijdens de live-uitzending zorgden de specialisten van BIS|Econocom achter de schermen voor de juiste overgangen tussen de live uitzending en het opgenomen materiaal.”

Maximale betrokkenheid

Ruim 400 (!) netwerkleden hebben de live-uitzending bekeken. “Om alle participanten maximaal bij de uitzending te betrekken, kon tijdens de uitzending live gechat worden. Niet alleen in een chatbox, maar ook via onze COB Whatsapp- en LinkedIn-kanalen”, vertelt Hoekstra. “Hieruit ontstonden mooie gesprekken en discussies.”

Verder hadden werkgroepen innovatieplannen gemaakt om te komen tot een betaalbare en toekomstbestendige inrichting van de binnenstedelijke ondergrond. Hiervoor moesten zij een digitale pitch van 2 minuten opnemen, die tijdens de uitzending werd getoond. “Een andere ‘trekker’ was de kennisarena, waarin het COB, gemeenten, netwerkbedrijven en aannemers zich uitspraken over de ontwikkelopgave in de ondergrondse kabel- en leidingeninfrastructuur. Alle initiatiefnemers hadden van tevoren een boodschap opgenomen, die gemonteerd is tot een gezamenlijke, flitsende boodschap voor de branche. Ontzettend leuk. Bovendien werd de uitzending hiermee een ‘event van en voor ons allen’. Het was gaaf om te zien dat de specialisten van BIS|Econocom op veel verschillende terreinen met ons hebben meegedacht.”

Gesmeerde eerste uitzending

“Flexival-tv is goed geslaagd”, stelt Hoekstra. “Bovendien hebben we er veel van geleerd. Waar we voor de congressen inmiddels een vast team om ons heen hadden verzameld, was dit voor de webcasts (nog) niet zo, waardoor we nog wat zaken moesten aftasten. Maar ook hier heeft BIS|Econocom zich bewezen als een ervaren en proactieve partij. De medewerkers dachten actief mee en geen idee was te gek. De uitzending is zeer gesmeerd is verlopen, met een hoge kwaliteit.”

Meer weten?

Ontdek hier hoe ook jij kunt profiteren van de uitgebreide kennis en kwaliteitsvolle mogelijkheden van de Event Rental specialisten van BIS|Econocom?

Maar je kunt natuurlijk ook bellen (0180 – 486 777) of de contactmogelijkheden rechts gebruiken.

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte