Dit zijn de AV-technologieën van de toekomst

Dit zijn de AV-technologieën van de toekomst

11-04-2019 Geschreven door Jannemiek StarkenburgWelke audiovisuele en IT-technologieën zetten organisaties momenteel in? Waarom doen ze dat en in welke mate? EN welke voordelen ervaren ze ervan? Met deze en soortgelijke vragen peilde BIS|Econocom de mening van beslissers bij een grote groep bedrijven. Het doel was erachter te komen wat de huidige status is van het gebruik van audiovisuele en IT-technologieën.

Verreweg de meeste respondenten geven aan gebruik te maken van vergaderruimtes met projectie (76%) en vergaderruimtes met display (74%). Beide vrij traditionele audiovisuele mogelijkheden steken met kop en schouders uit boven de rest. Veel nieuwe technologieën worden nog niet of nauwelijks gebruikt. Dat terwijl bedrijven aangeven de trends op het gebied van technologie te volgen en zich in staat achten om nieuwe technologieën te implementeren.

Roommanagementsystemen in opkomst

Twee voorbeelden van nog relatief weinig gebruikte nieuwe technologieën zijn narrowcasting (20 procent) en roommanagementsystemen (11 procent). Narrowcasting is het aanbieden van elke vorm van informatie via digitale, centraal aangestuurde schermen. Dat kan (corporate) nieuws zijn, route-informatie, maar bijvoorbeeld ook aanwijzingen bij noodsituaties.

Roommanagementsystemen ondersteunen bij het boeken en beheren van ruimtes. Stel een bedrijf heeft veel verschillende vergader-, instructie- en/of presentatieruimtes. Deze kunnen uitstekend worden beheerd dankzij een koppeling tussen een digitale agenda en een display bij iedere ruimte zelf. In de agenda kan iemand vooraf een ruimte reserveren. Het display bij de ruimte wordt dan rood. Een ander voorbeeld: wanneer iemand langs een ruimte loopt waarvan het display groen is en hij of zij wil deze ruimte op dat moment gebruiken, dan kan deze ruimte ook via het display worden geboekt. In de digitale agenda wordt deze als bezet geregistreerd. Daarnaast geven deze systemen inzicht in de bezettingsgraad van de ruimtes. Welke voordelen dát biedt, hoeven we niet uit te leggen.

Verhoogde efficiëntie

Op dit moment lijken deze technologieën van de toekomst het echter nog te verliezen van de traditionele audiovisuele systemen. Opmerkelijk, omdat narrowcasting, roommanagement systemen en soortgelijke nieuwe technologieën de efficiëntie van een organisatie verhogen en de communicatie verbeteren. En laten dat nu net de belangrijkste redenen zijn voor de meeste respondenten om te investeren in technologie.

Verschuiving van bezit naar gebruik

De meest recente ontwikkeling op audiovisueel gebied, is de verschuiving van bezit naar gebruik van technologie, voor een vast scherp tarief per maand. Waardoor grotere geldsommen vrij blijven voor andere investeringen. Het is geen toekomstmuziek meer, maar werkelijkheid. Toverwoord: AV-as-a-Service. De respondenten geven in het onderzoek aan graag bij te blijven op technologisch gebied. Iets wat lastig wordt gevonden in een snel veranderende wereld. AV-as-a-Service neemt dit probleem weg door up-to-date apparatuur te leveren als de producten na enkele jaren vervangen moeten worden. Dat maakt AV-as-a-Service win-win-win: totale ontzorging, voor een vast bedrag per maand en altijd de modernste middelen in huis.

Meer informatie of gratis advies

Meer weten over deze en andere nieuwe technologieën? Op onze website vind je meer over de voordelen, nadelen en mogelijkheden. Onze experts staan klaar voor vrijblijvend advies op maat.


Ik wil meer weten
Jannemiek Starkenburg

Written by Jannemiek Starkenburg

Senior Marketing and Communications Expert

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte