Blog

De impact van de Coronapandemie op generatie Z

27-05-2021 Geschreven door Marilisa Overbeek

De wereld wordt al ruim een jaar geteisterd door Covid-19. Hoewel er sterke verbeteringen zichtbaar zijn in het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en personen op de IC, is het de vraag hoe de komende maanden eruitzien. Persoonlijk mag ik niet klagen. Ik ben een 19-jarige HBO studente, die momenteel stage loopt bij een technologiebedrijf.

Voor mij is deze stage mijn eerste langdurigere kennismaking met het bedrijfsleven, de gebruiken, routines en de (ongeschreven) regels die gelden in een bedrijf. Het mag duidelijk zijn dat deze kennismaking behoorlijk beïnvloed wordt door de (voorzorgs)maatregelen die Covid-19 met zich mee brengt. Mijn stage speelt zich feitelijk 95% thuis af. Of ik hierdoor een kennismaking heb zoals die oorspronkelijk is bedoeld durf ik me af te vragen.

Een 9 tot 5 baan?

Dat gezegd hebbende is Covid-19 voor mij misschien wel de grootste les geweest. Ik weet zeker dat ik – en dit geldt waarschijnlijk ook voor mijn studie- en leeftijdsgenoten – geen baan ambieer waarbij er van mij wordt verwacht dat ik altijd op een kantoor werk. Dat past simpelweg niet bij mijn karakter en ambitie om afwisselend werk te doen op verschillende locaties, met verschillende mensen en verschillende achtergronden.

Positieve impact?

De laatste maanden heb ik me daarom vaak afgevraagd of Covid-19 naast alle uitdagingen die het virus met zich mee heeft gebracht ook geen positieve impact heeft gehad. Uiteraard besef ik dat het grote maatschappelijke gevolgen heeft. Je bedrijf zal maar failliet gegaan zijn, of je zal je baan maar verloren hebben; en dan heb ik het nog niet over de mensen die zelf besmet zijn geraakt of – veel erger nog - een naaste hebben verloren. Maar ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk door Corona ook zijn gaan inzien dat de manier waarop we werkten toe was een aan structurele en grote verandering.

Milieubelasting en footprint van woon-werk verkeer, fileleed, reistijden, inefficiënte overleggen, onbalans in privé-/werkverhoudingen, weinig tot geen afwisseling in werkzaamheden, etc. Het kan en moet echt anders dan de manier waarop er in de afgelopen tien jaar is gewerkt. Ik ben opgegroeid met computers, mobiele telefoons, social media en met razendsnelle technologische ontwikkelingen die een steeds groter wordende rol spelen in mijn leven. Ik kan me geen bestaan voorstellen zonder deze technologie, zoals ik me ook geen leven kan voorstellen waarbij ik 40 uur per week op een kantoor zou moeten werken.

Rol van hybride werken

De disruptie die Covid-19 heeft veroorzaakt is misschien passend bij de tijdgeest. Er komt een generatie op de arbeidsmarkt die niet zonder technologie kan en die tijd- en plaatsonafhankelijk wil werken. Zonder het virus was het besef dat deze generatie het anders wil doen dan de vorige generaties misschien niet zo snel vertaald naar de mogelijkheden die toekomstige werkgevers gaan bieden.

Ik ben erg blij met het feit dat mijn stagebedrijf oplossingen biedt voor hybride werken en hybride kantoren. Door mensen in het arbeidsproces, maar ook toekomstig werkenden een omgeving te bieden die ze verlangen of zelfs als voorwaarde stellen, speelt BIS|Econocom een rol in hun werkvreugde en geluk.

Wil jij meer lezen over de behoeften van de millennial op het gebied van management, omgeving, groei en waarden. En leren hoe je jouw organisatie interessant maakt en houdt voor (toekomstige) werknemers? Download het uitgebreide ‘Workplace of the Future” rapport.

Download hier het volledige rapport
Marilisa Overbeek

Written by Marilisa Overbeek

Stagiair

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte