Blog
11-06-2020 Geschreven door Kayleigh de Visch Eybergen
Thuiswerken. In de anderhalvemetersamenleving van nu moéten de meeste mensen wel. Grote kans dat veel werkgevers en werknemers in deze tijd de aantrekkelijke voordelen van thuiswerken ervaren. En dat we in het post-coronatijdperk nog meer dan voorheen gaan thuiswerken, inclusief online vergaderen en samenwerken.
Er zijn legio voordelen van thuiswerken te noemen. Je werkt niet meer in overvolle, luidruchtige kantoortuinen, waardoor je je nu beter kunt concentreren en je productiviteit (en de bedrijfsomzet) stijgt. Je hebt veel meer mogelijkheden om werk en privé in balans te brengen, waardoor je je beter voelt en je je minder vaak ziekmeldt. Je hoeft minder te reizen, waardoor je minder filestress ervaart en waardoor je ook nog eens een bijdrage levert aan de CO2-reductie.
Maar dan volgt een andere vraag: hoe kan ik dan zo goed mogelijk thuiswerken? Met de tips hieronder willen we je helpen zo veel mogelijk de voordelen te ervaren en de nadelen weg te nemen:
Of je nu groot of klein woont, zoek een plek in huis die echt bedoeld is om te werken. Denk daarbij aan een rustige plek met voldoende daglicht, zo min mogelijk afleiding (geen dartbord of kinderwieg in de buurt) en zo veel mogelijk inspiratie (luchtfilterende kamerplanten, uitstekende koffie, een zit-stabureau, een deskbike en productieve muziek).
Niets is zo vervelend als een verbinding die steeds wegvalt als je belt, appt of online vergadert. Bedenk dat in een druk huishouden je wifi-netwerk het zwaar te verduren krijgt. Een vaste kabelverbinding biedt dan uitkomst. Test sowieso je verbinding voor elke meeting even (beeld én geluid!).
De ArboUnie geeft tal van tips hoe je (ergonomisch) gezond kunt werken:
Ook dit is weer gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat, zorgen voor een goede structuur van je thuiswerkdag? Een paar handige tips: Sta elke werkdag op dezelfde tijd op Begin altijd op een vaste tijd met werken. Check dan meteen je werkagenda voor die dag of maak een schema waarbij je de dag handig indeelt, met voldoende pauzes (zie ook hieronder). Maak daarbij deadlines voor jezelf, zodat je iets hebt om naartoe te werken. Eindig ook weer op een vaste tijd. En stop dan ook echt: vrij is vrij.
Natuurlijk kun je je lunch verorberen achter je beeldscherm. Je eet dan inderdaad wel, maar krijgt toch geen rust. Ga om die rust wél te krijgen lekker naar buiten voor een ommetje. Verwen jezelf eens met een uitgebreide lunch. Luister naar een interessante podcast. Zo kun je daarna fris en productief weer verder.
Hoe inspirerend je thuiswerkplek ook is, hoe ingenieus je dagschema er ook uitziet, thuiswerken kan een eenzame bedoening zijn. Je zit immers zonder collega’s met wie je even kunt bijkletsen. Bovendien is thuiswerken eigenlijk helemaal niet zo productief als je niet efficiënt kunt overleggen met die collega’s, of als je niet in teamverband op afstand met elkaar kunt samenwerken. Zorg dus voor de juiste tools om vanuit huis optimaal te kunnen samenwerken.
Zo, met deze tips kun je zo goed én gezond mogelijk thuis aan de slag! Wil je meer weten over thuiswerken op zichzelf? Hoe je het beste online vergadert? Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende online samenwerk-platformen?
Je leest het allemaal in ons whitepaper over thuiswerken.
Direct gratis en persoonlijk advies hoe jij en jouw collega's zo goed mogelijk kunt thuiswerken? Laat het ons weten via één van de contactmogelijkheden!
Marketing Communication Specialist