5 tips voor een sfeervolle werkomgeving

5 tips voor een sfeervolle werkomgeving

13-07-2017 Geschreven door Nicoline van Egmond

Het is een algemeen bekend gegevens dat medewerkers beter presteren in een goed ingericht kantoor. Zo’n ‘goede’ werkomgeving is allereerst een sfeervolle werkomgeving. Zet daarom planten neer en wees niet bang voor kleur. Ook de mate van afleiding is bepalend voor de productiviteit. Zorg daarom voor een werkomgeving waarin uw medewerkers weinig last van elkaar hebben. Plaats bijvoorbeeld geen bureaus vlak naast looproutes en zorg voor wandpanelen.

Maar… er zijn meer manieren om de sfeer, de gezondheid en de productiviteit op de werkvloer te vergroten. In deze blog geef ik er 5:

1. Stimuleer beweging

Wie de hele dag achter een bureau zit, wordt er niet vrolijker of productiever op. Stimuleer uw medewerkers daarom om zo nu en dan even de benen te strekken. Dit kan heel eenvoudig door de watercooler en coffeecorner net iets verder van de werkplek te plaatsen (en ze zo aantrekkelijk te maken dat mensen er graag een stukje voor lopen!). Staand vergaderen is ook een aanrader: het is niet alleen gezonder maar voorkomt bovendien dat vergaderingen nodeloos lang duren.

2. Ga voor groen

Uit onderzoek van de Universiteit van Exeter blijkt dat planten op kantoor de productiviteit met maar liefst 15% verhogen. Groen op de werkplek verbetert de concentratie, verlaagt stress en verbetert de luchtkwaliteit. Plaats daarom minstens één plant per werkruimte. Voorbeelden van luchtreinigende, onderhoudsarme kantoorplanten zijn graslelies, citroenmelisse en philodendron. Maar u kunt het zo ‘natuurlijk’ maken als u zelf wilt: tot en met fonteintjes met klaterend water of indoor kruiden-/groentetuintjes. Wilt u niet zo ver gaan? Ook meubilair, vloeren en plafonds van natuurlijke materialen verhogen het ‘groene’ gevoel. Denk aan hout, kurk en leer.

3. Zorg voor afwisseling

Een kantoortuin is prima voor collegiaal contact en kan zeker de productiviteit bevorderen, maar voor sommige werkzaamheden is het beter als werknemers zich kunnen afzonderen. Creëer daarom ‘stilteruimtes’ waar mensen zich kunnen concentreren of ongestoord kunnen bellen. Aparte vergader- en overlegruimtes voorkomen dat collega’s afgeleid worden door bijeenkomsten van anderen. Speciale loungeruimtes stimuleren de informele interactie tussen medewerkers, ook als ze op andere afdelingen werken. Dit geeft de creativiteit en innovatie een boost.

4. Kies kleur!

Het juiste gebruik van kleuren werkt stemmings- en productiviteitsverhogend. Andersom is dit trouwens ook zo: uit onderzoek van de Universiteit van Texas bleek bijvoorbeeld dat vrouwen gedeprimeerd raken van grijze, witte en beige muren en dat mannen niet bepaald vrolijk worden van felle kleuren als paars en oranje. Groen en blauw daarentegen werken voor beide seksen productiviteitsverhogend. Rood stimuleert (goed voor de brainstormruimte). Geel geeft een optimistisch en energiek gevoel.

5. Creëer ontsnappingsmogelijkheden

Niemand gaat beter presteren van de hele dag op dezelfde stoel naar hetzelfde scherm kijken. Zet bijvoorbeeld zitzakken neer voor (letterlijk) een ander perspectief. Richt een ontspanningsruimte in waar mensen een spelletje kunnen doen of juist even kunnen loungen op uitnodigende banken of massagestoelen. Heeft u de mogelijkheid, richt dan uw tuin of dakterras ook in als zuurstofrijke ‘ontsnappingsruimte’.

De wereld verandert, het kantoor verandert mee

De wereld staat niet stil en dus passen kantoren van ‘vroeger’ vaak echt niet meer bij de eisen en wensen van de werknemer van nu. In deze blog gaf ik u vijf tips om een sfeervolle werkomgeving te creëren. Maar er valt veel meer te zeggen over het inrichten van de optimale werkomgeving, bijvoorbeeld als het gaat om de integratie van audiovisuele & IT technologie. U leest er alles over in onze gratis whitepaper.

Download Whitepaper 
Nicoline van Egmond

Written by Nicoline van Egmond

Interior Designer

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte