Hoe verschillende kantooractiviteiten vragen om verschillende kleuren

Hoe verschillende kantooractiviteiten vragen om verschillende kleuren

29-06-2017 Geschreven door Nicoline van Egmond

Een inspirerende werkomgeving draagt bij aan de productiviteit van uw medewerkers en de kwaliteit van hun werk. Het grijze kantoor heeft plaatsgemaakt voor creatieve omgevingen met veel meer aandacht voor materialen, vormen en kleuren. Elementen die in grote mate de sfeer bepalen in een ruimte en onze zintuigen prikkelen. Kleur is daarbij misschien wel de belangrijkste beïnvloeder van onze stemming.

Verschillende activiteiten? Verschillende kleuren!

De trend van activiteitengericht werken is bij uitstek geschikt om de kleuren in een ruimte af te stemmen op de activiteiten die erin plaatsvinden. In een ruimte waar concentratie en focus centraal staan, is het slim een andere kleur te gebruiken dan in een ruimte die moet inspireren of discussie moet bevorderen. In deze blog vertel ik graag meer over het effect van kleuren op ons gedrag en welke kleuren passen bij welke activiteiten.

Energie-verhogend rood

Rood zorgt voor een hoger energieniveau en stimuleert actie. Deze intense tint zorgt ervoor dat je dingen voor elkaar krijgt. Ideaal voor werkplekken van verkopers of voor toepassing in een ruimte waar meetings plaatsvinden, die moeten leiden tot actie. Omdat rood een behoorlijk intense kleur is, is het effect met subtiele toevoegingen al merkbaar. Denk aan rode stoelen, een schilderij met roodtinten of rode koffiemokken. Zelfs een mooie schaal met rood fruit kan al effect hebben.

Oranje stimuleert de creatieve geest

Oranje is een warme en vrolijke kleur die de creatieve geest stimuleert. Een kleur die perfect past in kantooromgevingen of specifieke ruimtes waarin creativiteit belangrijk is. In een designroom of brainstormruimte past oranje bijvoorbeeld heel goed.

Een warm onthaal met geel

De kleur geel associëren we met de zon, stemt mensen optimistisch en geeft energie. Het is een vrolijke en warme kleur met een open en frisse uitstraling. Geel is daardoor een hele geschikte kleur voor de entree van een gebouw. Je creëert met geel een warm onthaal en stimuleert een vriendelijke sfeer.

Harmonieus groen voor bemiddelingen

Groen is een hele natuurlijke kleur en zorgt voor een aardse en rustgevende sfeer. Hierdoor heeft groen een harmonieus effect op ons gedrag. Dit maakt deze kleur een ideale kleur om te gebruiken binnen ruimtes waar bemiddeld wordt en waar uiteenlopende belangen moeten worden samengebracht.

Betrouwbaar en productief blauw

Blauw is een kleur die in het bedrijfsleven veel gebruikt wordt vanwege de krachtige en tegelijkertijd betrouwbare uitstraling. Daarnaast verhoogt blauw de productiviteit. Dit maakt blauw een hele goede kleur om te gebruiken op de werkvloer. Maar ook is blauw heel geschikt voor gebruik in vergaderruimtes waar verkoopgesprekken plaatsvinden. Dit om de betrouwbare associatie die men heeft met blauw.

Expressief of subtiel?

Kleur is fantastisch! Toch vinden veel mensen het eng om een kleurkeuze te maken. Binnen een organisatie moet kleur immers niet alleen functioneel en esthetisch verantwoord zijn maar ook passen binnen de huisstijl en de identiteit van de organisatie. Voor wie niet te expressief met kleur om wil of durft te gaan, is het ook heel goed mogelijk om op een subtiele manier kleur toe te voegen aan een ruimte om een bepaalde stemming te creëren.

Vindt u bijvoorbeeld stoelen in een kleur al teveel? Kies ervoor de stiknaden in de kleur van uw voorkeur uit te voeren. Een hele wand in kleur heftig? Kies voor kunst met de juiste kleurtonen. Maar ook met een kleureffect in de vloerbedekking, door te spelen met verlichting, door gebruik van accessoires en met bloemen en planten kunt u al veel bereiken. Gebruik ook verschillende tinten van dezelfde kleur om het effect van deze kleur te versterken.

Speel met een contrasterende kleur

Wat ook inspirerende resultaten geeft, is te kiezen voor juist een contrasterende kleur. Zo zijn er naast de drie basiskleuren (geel, blauw, rood) ook drie secundaire kleuren (groen, paars, oranje). De complementaire kleur van blauw is oranje, van rood is het groen en van geel is het paars. De kleurcombinatie van een primaire kleur en zijn complementaire kleur creëert contrast én versterkt elkaar.

Kleur je kantoor maar behoudt het evenwicht

Met kleur kunt u dus een hoop bereiken, maar bij verkeerd gebruik kan het ook averechts werken. Ook met kleur geldt dat overdaad schaadt. Kijk daarom goed naar de vorm, afmetingen, lichtinval en doel van de ruimte. Heeft u zelf niet de kennis in huis? Geen inspiratie? Geen probleem… Een interieurarchitect kan u hierin uitstekend adviseren en zelfs een compleet interieurplan voor uw kantoor opstellen.

Meer weten over ruimte-inrichting?

Wilt u meer lezen over de verschillende facetten van het inrichten van zakelijke ruimtes? Inclusief integratie van audiovisuele technologie. Lees onze whitepaper over ruimte-inrichting. Voor directe vragen kunt u altijd contact opnemen.

Download Whitepaper 
Nicoline van Egmond

Written by Nicoline van Egmond

Interior Designer

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte