De impact van AV-as-a-Service op de circulaire economie

De impact van AV-as-a-Service op de circulaire economie

01-04-2019 Geschreven door Annemiek SmouterZelfs Ikea komt voor de gewone man met een as-a-service businessmodel, waarbij geen bank wordt verkocht maar zitten als service wordt aangeboden. Jesper Brodin - CEO van IKEA - stelde op het World Economic Forum 2018, dat we van "mass-consumerism" zullen transformeren naar een "mass-circularity". Met deze uitspraak legt Brodin een duidelijk verband tussen as-a-service als nieuw economisch model en circulariteit. Een link die vaker wordt gelegd en net zo goed geldt voor AV-as-a-Service.

De kern van de circulaire economie

De kern van de circulaire economie is dat alle materialen op deze planeet eindig zijn, en wij daarom onze economie zodanig moeten inrichten dat alle materialen behouden blijven voor een nieuwe bestemming in de toekomst. Afval bestaat niet meer; het is een grondstof voor nieuwe producten. Het huidige systeem waarbij we producten, nadat wij ze niet meer nodig hebben, alleen nog als afval afdanken is niet langer acceptabel. De roep om verandering wordt steeds luider.

Van bezit naar gebruik verschuift verantwoordelijkheid

Van bezit naar gebruik of van bezit naar toegang tot een product is een belangrijke stap in de realisatie van een circulaire economie. Ook op het gebied van audiovisuele en IT technologie. De verantwoordelijkheid verschuift van de gebruiker naar de producent; met meer controle op producten en materialen als gevolg. Zo wordt een product dat niet meer voldoet opgehaald, gerepareerd (of 'refurbished') en opnieuw gebruikt; mocht dat niet meer lukken, dan worden onderdelen verwijderd en hergebruikt ('parts harvesting'). Op deze manier daalt het materiaal- en grondstoffengebruik. Producenten worden bovendien gestimuleerd, kwalitatief (nog) betere producten te maken, die lang meegaan en het risico voor de producent verlagen.

Ook de gebruiker ervaart alleen maar voordelen

Voor een gebruiker is een AV-as-a-Service oplossing overzichtelijk, gemakkelijk en financieel aantrekkelijk. Voor een vast bedrag per maand altijd de beschikking over een up-to-date audiovisuele en IT infrastructuur met daarbij de mogelijkheid om mee te gaan in de digitale transformatie. Doordat de aanbieder daarbij zorgt dat producten als geheel, in onderdelen of zelfs als grondstof hergebruikt worden draagt AV-as-a-Service bij aan circulariteit en wordt het milieu gespaard.

Gratis Inspiratiesessie met circulair visionair Thomas Rau

AV-as-a-Service en circulair ondernemen vraagt om een ander productdesign, volledig nieuwe financieringsconstructies, juridische afspraken en boekhoudmodellen. Alles met als doel de gebruiker te ontlasten en het milieu te sparen. Wil je hier meer over weten? Of geïnspireerd worden door circulair visionair Thomas Rau over dit onderwerp? Bezoek de gratis inspiratiesessie AV-as-a-Service op 17 mei in het nieuwe BIS|Econocom kantoor.


Mis dit niet. Schrijf je snel in
Annemiek Smouter

Written by Annemiek Smouter

Marketing Communication Specialist

Gratis advies over Blog? BIS|Econocom helpt je graag verder:

Bel

0180 - 486 777

Wij bellen je ook graag:

bedankt voor je aanvraag

probleem bij verzenden

Chat direct
Mail

bedankt voor je aanvraag

probleem bij verzenden

Ontvang je offerte

bedankt voor je aanvraag

probleem bij verzenden