Hoe maakt u van een building een Smart Building? - Deel 1

Hoe maakt u van een building een Smart Building? - Deel 1

24-08-2017 Geschreven door Kevin Hersbach


Gebouwen maken een stille maar weergaloze revolutie door. Dankzij de cloud, big data, het Internet of Things en sociale netwerken veranderen ze langzaam maar zeker in bijna zelfdenkende entiteiten: smart buildings. Gebouwmanagers, IT-afdelingen en AV-professionals samen kunnen dankzij deze gebouwrevolutie grote sprongen maken op het gebied van efficiency, besparing en gebruikerstevredenheid. Maar… hoe maakt u van een gewone building een smart building? In deze blog behandel ik 5 aspecten.

De inrichting van een smart building

Een volledige smart building is van kelder tot dak uitgerust met state-of-the-art technologie die door middel van overkoepelende, analyserende en regelende software ook nog eens optimaal met elkaar verbonden is. In vrijwel elke hoek van het gebouw, zijn slimme oplossingen te integreren die bepalend zijn voor de functie van het gebouw en alles wat er zich in het gebouw afspeelt.

Denk hierbij aan:

1. Toegang & Registratie

Het is goed te weten wie zich in uw pand bevindt. Dat is altijd al zo geweest, maar dat is zeker zo in panden met een open karakter, vol flexplekken en (informele) overlegruimtes. Digitale recepties, apps, kaartlezers, biometrische systemen en systemen gebaseerd op RFID of NFC bieden u te allen tijde een actueel overzicht wie er in het gebouw aanwezig is. Heeft u dit geautomatiseerde overzicht eenmaal, dan kunt u trends detecteren en hierop anticiperen.

2. Digitale lockers, flexibel en veilig

De tijd van vaste werkplekken is in veel organisaties voorbij. Maar natuurlijk wilt u uw collega’s en bezoekers wel de mogelijkheid geven hun persoonlijke spullen op te bergen. Veilig en tegelijkertijd houdt u uw pand netjes en overzichtelijk. Dit realiseert u met digitale, goed beveiligde, lockers. U kunt kiezen voor een variant met toegangskaart (geen pincodes meer onthouden!), en ze voorzien van een oplaadpunt voor smartphone, tablet of laptop.


3. Digitale en interactieve bewegwijzering

Met digitale bewegwijzering wijst u niet alleen de weg, u kunt ook actuele informatie verschaffen aan medewerkers en bezoekers. Denk aan verkeersinformatie, nieuws, belangrijke mededelingen (de lift is kapot) en/of uw dagaanbieding(en). U kunt uw oplossing zelfs interactief maken, zodat een bezoeker met één touch die informatie aan kan vragen die voor hem van belang is.

4. Slim beheer van wachtrijen en afspraken

Alle organisaties waar veel klanten of gasten komen, hebben te maken met wachtrijen. Het zo efficiënt en gestructureerd mogelijk verwerken hiervan is een uitdaging waar veel facilitair verantwoordelijken iedere dag mee worstelen. Ook dit is ‘smart’ op te lossen. Bijvoorbeeld door online afspraken direct te integreren in de digitale informatie aan de balie en in de agenda’s.

5. Smart Offices

De ruimtes waarin we vergaderen, presenteren en overleggen zijn ingrijpend veranderd. Het Internet of Things voegt een dimensie toe, waardoor deze ruimtes steeds meer (zelf) kunnen. Apparatuur reageert automatisch op gedrag en omstandigheden in de ruimte. Valt de schemering in? Het licht wordt feller. Veel zonlicht op het presentatiescherm? De zonwering zakt. Geen mensen meer in de ruimte? De thermostaat gaat lager, het licht gaat uit en de apparatuur in stand-by. Over een kwartier een vergadering? De ramen openen automatisch om te luchten, de apparatuur gaat aan en er begint een welkomstmuziekje te klinken.


Nog 5 aspecten in mijn volgende blog

Ik heb u in deze blog vijf elementen genoemd die van een gewoon gebouw een smart building maken. Stuk-voor-stuk relevante elementen, die het waard zijn om meegenomen te worden in uw uitbreidings-, nieuwbouw- of renovatieplannen. Maar er zijn nog meer relevante elementen van een smart building te benoemen. Deze behandel ik in mijn volgende blog.

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de verschillende facetten van een Smart Building? Weten waar u rekening mee moet houden bij het realiseren van een slim gebouw met maximaal comfort voor gebruikers? Lees onze whitepaper over Smart Buildings. Heeft u een vraag voor ons? Neem dan gerust direct contact op.

Download whitepaper
Kevin Hersbach

Written by Kevin Hersbach

Manager Presales

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte