Blog

AV-technologie: Kosten & opbrengsten voor facilitaire managers

29-04-2024 Geschreven door Kayleigh de Visch Eybergen

In de moderne werkplek is audiovisuele (AV) technologie onmisbaar. Van vergaderruimtes tot trainingsfaciliteiten, AV speelt een cruciale rol in effectieve communicatie, samenwerking en productiviteit. Die toenemende behoefte aan slimme samenwerkoplossingen zorgt er ook voor dat de kosten voor deze faciliteiten toenemen. Echter, het vinden van de juiste balans tussen kwaliteit van AV faciliteiten en budget kan een uitdaging zijn. In deze blog bespreken we de kosten en opbrengsten van AV-technologie en hoe je de juiste keuzes maakt.

Kosten van AV-technologie

De kosten van AV-technologie variëren en zijn afhankelijk van de gewenste functionaliteit en kwaliteit. Enkele factoren die de prijs beïnvloeden zijn:

 • Type apparatuur: Beeldschermen, projectoren, geluidsystemen, camera's en andere AV-componenten variëren in prijs, afhankelijk van merk, functionaliteit en kwaliteit.
 • Installatie: De kosten van installatie kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het systeem en de benodigde expertise.
 • Onderhoud: AV-technologie vereist periodiek onderhoud om optimaal te functioneren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Opbrengsten van AV-technologie

Een van de belangrijkste aspecten van het beheren van AV-kosten is het begrip dat investeringen in kwaliteit op lange termijn opbrengsten kunnen genereren. Enkele voordelen zijn:

 • Verhoogde productiviteit: AV-technologie zoals beeldschermen, audio en videoconference apparatuur maken vergaderingen efficiënter, trainingen levendiger en samenwerking eenvoudiger.
 • Verbeterde communicatie: Goede beeld-, geluids- en videoapparatuur kan de communicatie tussen medewerkers, klanten en partners versnellen en verbeteren. Dat kan binnen dezelfde ruimte zijn maar ook met gesprekspartners op afstand.
 • Verhoogde tevredenheid: Een prettige werkomgeving met moderne AV-technologie verhoogt de tevredenheid van medewerkers en trekt nieuw talent aan.

AV as a Service: Een oplossing voor het toenemende AV-budget?

AV as a Service (AVaaS) is een steeds populairder wordende oplossing voor organisaties die hun AV-technologie willen optimaliseren zonder een grote investering te hoeven doen. Met AVaaS betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van AV-apparatuur, software en diensten. Dit heeft de volgende voordelen:

 1. Lagere initiële investeringskosten: Je hoeft geen grote som geld te investeren in de aanschaf van AV-apparatuur.
 2. Voorspelbare kosten: je betaalt een vast bedrag per maand, waardoor het budget beter te plannen is.
 3. Flexibiliteit: Je kunt de AV-oplossing eenvoudig aanpassen aan veranderende behoeften.
 4. Schaalbaarheid: je kunt eenvoudig opschalen of afschalen naarmate je organisatie groeit of krimpt.
 5. Onderhoud en support: De AVaaS-provider is verantwoordelijk voor het onderhoud en de support van de AV-apparatuur.

Is AVaaS de juiste oplossing voor jouw organisatie?

Dat hangt af van de specifieke behoeften en budget. Als je op zoek bent naar een flexibele en schaalbare AV-oplossing met voorspelbare kosten, dan kan AVaaS een goede optie zijn.

Tips voor het invullen van het AV budget voor facilitaire managers

 1. Bepaal de behoeften: Voordat je investeert in AV-technologie, is het belangrijk om alle behoeften te bepalen. Welke functionaliteit is nodig? Hoeveel gebruikers zullen er zijn? Wat zijn de berdrijfsdoelstellingen de komende jaren?
 2. Doe onderzoek: Vergelijk verschillende AV-oplossingen en leveranciers. Lees recensies en vraag offertes aan.
 3. Kies voor kwaliteit: Goedkope AV-technologie kan op de lange termijn duurder zijn vanwege onderhoudskosten en uitval. Ga daarom voor apparatuur dat specifiek is gemaakt voor zakelijk gebruik en gebruik geen goedkopere consumenten modellen.
 4. Investeer in gebruikerstraining: Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze de AV-technologie optimaal kunnen gebruiken. Zo weet je zeker dat de investering zich terugverdiend.
 5. Bepaal de ROI: Bereken de Return on Investment (ROI) van je AV-investering. Dit helpt je om de waarde van de technologie te bepalen.

Conclusie

AV-technologie kan een waardevolle investering zijn voor organisaties. Door de kosten en opbrengsten te begrijpen, kun je de juiste keuzes maken en een optimale balans vinden tussen AV-kwaliteit en budget.

Zie hoe Andritz Gouda dagelijks profiteert van vernieuwde AV technologie

Zoek je meer inspiratie over de toegevoegde waarde van AV technologie voor jouw gebruikers? Laat je inspireren door Andritz Gouda. Lees hoe de recente audiovisuele upgrade bijdraagt aan een betere (internationale) samenwerking en een professionele uitstraling naar medewerkers en bezoekers.

Kayleigh de Visch Eybergen

Written by Kayleigh de Visch Eybergen

Marketing Communication Specialist

Gratis advies? BIS|Econocom helpt je graag verder:

0180 - 486 777
Vraag / Offerte